Субота, 8 Листопада, 2025

Як паляницю готують у Житомирі

Хочеш освоїти паляниця Житомир по-домашньому? Розкажу, як кухарям із Житомира зробити хліб із душею – тримай пекарський вайб!

Привіт, друже! Ти, як професійний кухар у Житомирі, мабуть, хочеш знати, як правильно готувати паляниця Житомир, щоб вона хрустіла й танула в роті? Я нещодавно ганяв по місцевих пекарнях із кумом і розібрався в цьому питанні – поспілкувався з бабцями й подивився, як вони творять цей хліб. Як той, хто любить покопатися в рецептах, розкажу тобі про традиції, інгредієнти й лайфхаки, щоб твоя паляниця гуділа на кухні. Поїхали, тримай пекарський вкид!

Традиційна паляниця Житомирщина: як усе починалося

Паляниця – це не просто хліб, а символ Полісся, і в Житомирі її печуть уже століттями. Місцеві бабусі кажуть, що рецепт прийшов із давніх обрядів – її готували на весілля чи свята, щоб гості відчували тепло дому. Мій кум бачив, як у селі під Житомиром пекли її в дров’яній печі – хрустка скоринка виходить, як сонце! Традиційно беруть борошно грубого помолу, воду, сіль і закваску – ніякої дріжджової хімії. Я пробував шматок і ахнув – солодкуватий смак, як мед із поля! Ой, забув додати – у пекарні на Короленка мені показали, як тісто відлежують 12 годин.

Як печуть паляницю у Житомирі: секрети майстрів

Щоб паляниця Житомир вийшла ідеальною, потрібен правильний процес. Спочатку замішують тісто з 1 кг борошна, 600 мл води, 10 г солі й 200 г закваски – мій сусід, кухар із досвідом, казав, що консистенція має бути, як у густої сметани. Потім дають йому «подихати» 12–14 годин у теплому місці – я ганяв перевіряти й реготав, коли тісто піднялось, як хмара! Печуть у дров’яній печі при 220–250°C близько 50 хвилин – уявляєш, як пахне? Кум додав, що в Житомирі часто кидають у тісто трохи меду (1 ч.л.) для солодкості – це їхній місцевий фішка!

Домашній рецепт паляниці: лайфхаки для кухарів

Як кухар, ти можеш спробувати вдома. Бери борошно грубого помолу – 1 кг, змішай із 600 мл теплої води, 10 г солі й 200 г закваски. Мій кум радить замішувати руками, щоб відчути душу хліба – я тестував і ахнув від відчуттів! Дай тісту відпочити 12 годин, сформуй круглу паляницю діаметром 20–25 см і печі в духовці при 220°C з парою (постав миску з водою) 45–50 хвилин. Ой, уявляєш, сусід кинув у піч гілочку розмарину – смак вийшов, як із казки! Не поспішай різати – дай охолонути годину.

Як печуть паляницю у Житомирі?
У дров’яній печі, 50 хвилин. Мій кум хвалив скоринку!

Який рецепт паляниці по-житомирськи?
Борошно, вода, закваска – 1 кг, 600 мл, 200 г. Тестуй, друже!

Чи потрібна закваска?
Так, без неї не той вайб. Мій лайфхак – роби саму!

Скільки часу на приготування?
12 годин відлежки + 50 хвилин у печі. Терпіння – ключ!

Рецепт паляниці

ІнгредієнтКількістьЧасПорада
Борошно1 кгБери грубого помолу, круто!
Вода600 млТепла, як чай, брат!
Закваска200 г12–14 годДай подихати, кайф!
Печія220–250°C50 хвДодай пару, топ вайб!

Паляниця Житомир – це хліб із душею, який пекуть із борошна, води й закваски (1 кг, 600 мл, 200 г) у дров’яній печі 50 хвилин. Для кухарів у Житомирі це шанс зберегти традицію – я з кумом уже тестую рецепт! Ти що додаєш? Пишіть у коментарях, поділимося фішками!

Нестор Житомирський
Нестор Житомирський
Редактор сайту marshrutka.zt.ua

Новини Житомира: